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This final document represents the definitive view of the agency on the questions addressed and may be 
relied upon by the regulated industry and members of the public. 

 
This and other guidance documents are accessible on the U.S. Department of Energy, Energy Efficiency 
& Renewable Energy web site at: http://www1.eere.energy.gov/guidance/default.aspx?pid=2&spid=1. 
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Q:  How does a manufacturer of general service fluorescent lamps or incandescent reflector lamps 
meet DOE’s certification requirements if the manufacturer does not have sufficient data to submit a 
full certification report prior to distribution in commerce? 
 
A: Manufacturers must submit certification reports for covered products and equipment prior to 
distribution in commerce, and annually thereafter. 10 CFR § 429.12(e)(2), (d). For new basic models, 
manufacturers generally submit a report that reflects completed testing of the product or equipment; 
however, for general service fluorescent lamps or incandescent reflector lamps, manufacturers may 
submit an initial certification report as described below. 
 
An initial certification report must list the basic model number, lamp wattage, and date of first 
manufacture (i.e., production date) for that basic model. The certification report must also state how 
the manufacturer determined that the lamp meets or exceeds the energy conservation standards, 
including a description of any testing or analysis the manufacturer performed. An initial certification 
report must be supported by documented engineering analysis. DOE has created a separate template 
for initial certification reports to reflect the information required prior to testing being completed. 
 
If the deadline for an annual certification report occurs during the first year of production and before 
the manufacturer has sufficient data for a particular basic model to file a complete certification, then 
the manufacturer does not need to include the basic model on its annual certification report. However, 
the manufacturer must file a complete certification report within one year of the first date of the model 
being manufactured and by each annual deadline thereafter. 10 CFR § 429.12(e)(2), (d). 
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